Съобщение от Европейската Гражданска Инициатива Да спрем Екоцида
Ако не виждате този мейл
Вижте го във вашия браузър or choose a different language.
End Ecocide in Europe

Екипът на Да спрем Екоцида взе активно участие в Европейското турне на вожд Раони

Откакто Бразилия бе определена за домакин на световното първенство по футбол през 2014г., както и на следващите Олимпийски игри през 2016г., се превърна в апетитна „възможност” за властите и гигантите от агро-индустриалния, енергиен и минен сектор в страната. Възможност за ускоряване на индустриализацията на защитени зони и горски масиви, изземване на правата на коренното население върху собствените им територии, защото именно техните земи са изключително желани.

На 1ви юни легендарният вожд Раони Метуктире и неговия племенник вожд Мегарон Чукарамае от племето Каяпо (Mebengôkre Kayapó), което живее в Бразилската част на Амазонка, предприеха Европейско турне (Франция, Великобритания, Норвегия, Монако). То е организирано от Amazon Planet – организация за опазване правата на коренното население, с цел набиране на подкрепа за племето Каяпо и всички племена в Бразилия и тяхната борба да опазят и защитят земите, наследени от техните прадеди. Те също призовават Бразилското правителство да демаркира района, който е свещен за Каяпо. 

На 4ти юни говорителят на Да спрем Екоцида Валери Кабане участва в публична конференция заедно с вожд Раони и Мерагон във Френския Съвет по Икономика, Социални политики и Околна среда в Париж за да разясни кои законодателства трябва да се приложат, за да се спрат индустриалните дейности по поречието на Амазонка, които биха довели до екоцид. На следващия ден те имаха обща прес конференция в музея Quai Branly за аборигенско изкуство, която предизвика голям медиен интерес. След това Раони и Мерагон се срещнаха с 200 деца в известната градина Трокадеро, за да изразят загрижеността си за правата на бъдещите поколения.

На обиколката във Великобритания нашият английски екип посети две срещи с вожд Раони – Университетския Колеж Лондон и в Университета Оксфорд. Събитието в Оксфорд бе посветено на Екоцида, който се случва в Амазония, и включваше реч на Поли Хигинс. Вождът, който е над 80 годишен, и племенникът му говореха разпалено как Бразилското правителство спъва или бави споразумения за демаркиране на ключови зони от тропическите гори и нуждата за обединение, за да се спасят. Екипът ни събра над 100 подписа на двете събития.

Екоцид на седмицата: Пластмасово море, Алмерия, Испания

Около град Ел Ехидо, провинция Алмерѝя в южна Испания, се намира пластмасово море от парници, което покрива площ от 30 000 хектара земя, която първоначално е била суха (почти 1/3та от парниците са нелегални). Провинцията е известна като една от най-големите площи с пластмасови парници в света.

В продължение на десетки години парниците в Алмерѝя произвеждат повече от половината свежи плодове и зеленцучи, които се търсят в Европа, като се използват пестициди и се прилагат методите на интензивното земеделие. Регионът е станал много конкурентноспособен поради огтомния брой нелегални работници там, които работят в пагубни условия. Над 2.7 милиона тона продукция се отглежда там всяка година, което се равнява на над 1.2 милиарда евро икономическа активност.

Тези парници допринасят значително за глобалното затопляне като използват 1м3 вода за всеки квадратен метър на година, което представлява 4 до 5 пъти повече от количеството валежи , което региона има по начало (в региона, който е бил суха савана, пада средно 200 мм дъжд на година). Да не споменаваме транспортът, нужен да се разпространи продукцията из цяла Европа и не само. А въпросът какво да се прави с всичката пластмаса, след като е вече използвана, остава без отговор. Излиза така, че за да отглеждаме домати през зимата, сме създали един от няколкото случая на екоцид, които се виждат от космоса… за да го спрем, подпишете тук www.endecocide.org.

Доклад за действията във Великобритания

След Австрия, нека ви представим нашият английски екип! Ние сме около 30 доброволци от цялата страна, но повечето са в Лондон. През последната година и половина работим здраво за събиране на подписи. Някои от главните събития, които правим са:

  • Продуциране на рап песента Eradicating Ecocide Rap – големи благодарности на Роу екипа му!
  • Благотворителни уикенди в магазините LUSH в Лондон
  • Прес конференция с Вивиан Уестууд - вижте видеото тук
  • Щандове на фермерски пазари и фестивали за събиране на подписи
  • Организиране на Симулиран съдебен процес за екоцид в Университета в Рединг с помощта на нови доброволци
  • Събиране на подписи по време на маршовете срещу Монсанто и Да спасим Арктика
  • Участия в срещи, конференции, дискусии, филмови прожекции, с представяне на инициативата
  • Участие в повече от 50 събития
Ако искате да се присъедините или вече имате местна група някъде във Великобритания, за която не знаем, моля свържете се с Луси (lucy@endecocide.org). Организираме среща на екипа на 19ти Юли в Stroud, заповядайте! Само се свържете с нас.

АКО И ВИЕ ИСКАТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ ДА ДОСТИГНЕМ 1 МИЛИОН ПОДПИСА и ДА РАЗПРОСТРАНИМ ИНИЦИАТИВАТА, помолете своите приятели и колеги на подпишат и да споделят. ВРЕМЕТО Е СЕГА! Подпишете на www.endecocide.org

Ако искате да се включите активно и да ни помогнете да построим един по-добър свят - пишете на Лучия на lucia@endecocide.eu

Да Спрем Екоцида заедно! Всяка ръка помага!

Copyright © 2013, www.endecocide.org, All rights reserved.
Получавате този имейл, защото сте регистрирали
вашия интерес и подкрепа на www.endecocide.org
 отпишете се от тази листа