A message from the European Citizen's Initiative to End Ecocide
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
End Ecocide in Europe

Evropa bo volila nov parlament – Ali bo bolj zelen?

Čez en teden bomo evropski državljani volili poslance za nov parlament. Za podporo naše pobude smo se obrnili na veliko kandidatov iz različnih evropskih držav. Do sedaj nas je podprlo več kot 30 kandidatov. S svojimi osebnimi izjavami zakaj podpirajo končanje ekocida. Torej, morda bi bilo pametno, da med njimi najdete tudi vi svojega kandidata. V kolikor vas zanima kakšne so bile njihove izjave, ste vabljeni, da si preberete naš blog s tedenskimi novostmi, kjer vas obveščamo o dogajanju.

Mladi Američani, tožijo svojo državo

Mladi državljani Združenih držav Amerike so skupno vložili tožbo proti svoji vladi, ker jim uničuje njihovo prihodnost. Trdijo, da je neodgovorno naslavljanje ključnih tem kot je globalno segrevanje, kršitev njihovih ustavnih pravic.

»Dobrobit mladih je direktno ogrožena zaradi nesposobnega in neodgovornega ravnanja vlade v povezavi s klimatskimi spremembami, ki jih povzroča človeštvo. In v kolikor vlada ne bo ukrepala takoj, s tem da bo zmanjšala ogljične izpuste, bo to nevarno vplivalo na življenje in prihodnost mladih. Najvišja znanost nam iz vseh strani govori in dokazuje, da imamo pred uničenjem in izgubo ekosistemov zaradi našega ravnanja vedno ožje okno rešitev. Čas se izteka, da bi lahko omilili posledice preteklih in današnjih dejanj. Kakršno koli odlaganje in prelaganje bo s seboj prineslo le še večje katastrofe.«

»V kolikor ne bomo ukrepali sedaj, bo naraščanje CO2 v atmosferi zemeljski ekosistem pripeljalo do točke brez vrnitve. To pa bo imelo na mlade in bodoče generacije katastrofalen vpliv.«

V tožbi piše, da le, če vlada ukrepa sedaj in pride na dan s planom kako znižati atmosferski ogljik na manj kot 350 delcev na milijon, kar bi omejilo segrevanje zemeljske površine za 1 stopinjo nad pred-industrijsko temperaturo, le tako se bomo lahko izognili najslabšemu možnemu scenariju.

Preberite celoten članek...

Ekocid meseca: Masovni pomori čebel v Sloveniji

Slovenske čebelje kolonije so v veliki nevarnosti, saj smo bili le slab mesec nazaj ponovno priča masovnim pomorom, predvidoma zaradi uporabe prepovedanih agrokemičnih sredstev v kmetijstvu. Že leta 2011 je slovenske čebele doletela nesrečna usoda, zaradi takrat še dovoljene uporabe insekticida imenovanega Klotinidin, ki spada v skupino neonikotinoidov. Neonikotinoidi so insekticidi, ki so po svoji kemični sestavi podobni nikotinu, ki je bil uporabljen kot pesticid od leta 1700 in napade živčni sistem živali ter tako povzroči smrt.

Kljub relativno stabilnemu številu čebeljih kolonij, se vsako drugo leto v Sloveniji pojavi masovni pomor. Aprila letos, ko čebele niti še dobro ne pričnejo s svojimi aktivnostmi, so slovenski čebelarji opazili ogromna izginotja svojih čebel. Veterinarska inšpekcija je aktivno sodelovala pri raziskavi situacije, seveda v tesnem sodelovanju s policijo, saj naj bi bili pomori v veliki meri lahko posledica nedovoljene uporabe pesticidov na svojih poljih.

Preberite celoten članek...

Poročilo o dogajanju iz Avstrije

EN VEEEELIK POZDRAV od avstrijske ekipe. Kot prva v seriji predstavitev lokalnih skupin ter članov širšega tima Ustavimo ekocid v Evropi, se prva predstavlja Avstrija. Ekipa je v preteklem in tekočem letu izvedla že kar nekaj fantastičnih »flashmobov«, kjer je sodelovalo najmanj 70 ljudi. Pohvalijo se lhako tudi z zelo uspešnim in aktivnim delovanjem na šolah (čez 1000 učencev), v majuin juniju pa pripravljajo še mnoge aktivnosti!

Srce avstrijske ekipe trenutno sestavljajo:

  • Manuela, ki skrbi za stike z ostalimi partnerji ter organizacijami. Pred kratkim je uspešno vzpostavila kontakt z organizacijo NatureFriends International, ki je prisotna v 43 državah in ima več kot 500.000 članov!
  • Markus, ki je zlata vreden snemalec in ki trenutno organizira veliko akcijo v podjetju Andritz, kjer protestira proti vodnemu jezu Belo Monte(gigantski jez v Amazoniji)!
  • Johannes, je iz Dunaja in skrbi tudi za nemško stran naše pobude na Facebooku, kjer z vso vnemo in pozitivno energijo skrbi za red, hkrati pa dela plane, kako povečati avstrijsko ekipo z novimi prostovoljci na Dunaju.
  • Thomas,srce IT zadev and in duša pobude End Ecocide, ki trenutno organizira veliko dvodnevno konferenco oktobra v Gradcu na temo TTIP, ter alternativi mednarodnemu sporazumu o prosti čez atlantski trgovini, ter seveda o tem, kako lahko pobuda Ustavimo ekocid pomaga graditi svetlejšo prihodnost
Junija načrtujemo, da bi v Avstrijo povabili Chief Raoni-ja, ki bi se srečal z nekaterimi predstavniki podjetja Andritz, ter na tiskovni konferenci govoril na temo Belo Monte jeza ter vseh zločinov proti naravi povezanih s tem projektom. Hkrati seveda ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da Belo Monte močno ogroža življenja tamkaj živečih skupnosti, ki so odvisne od ekosistemov na njihovem ozemlju. Ravno tako pa je avstrijska ekipa aktivna pri zbiranju podpisov na ulici, to načrtujejo 21. maja na lokalnih univerzah ter predsatvitev naše pobude na Festivalu Crossroads Docu. V juniju bodo s svojo prisotnostjo podprli Südwind Festival v Gradcu. Veliko akcije, veliko zabave z ljudmi, ki so predani naši pobudi in z ogromno energije, da rešimo naš planet!

Pomagajte nam doseči milijon podpisov ter razširiti besedo, povejte svojim prijateljm, znancem, družinskim članom, naj podpišejo in delijo peticijo. Zdaj je čas. Podpišite na www.endecocide.org

V kolikor bi se nam rad pridružil kot prostovoljec in postal aktiven pri ustvarjanju boljšega sveta – piši na lucia@endecocide.eu

Ustavimo ekocid skupaj!! Vsaka roka pomaga

Copyright © 2013, www.endecocide.org, Vse pravice pridržane.
To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na obvestila na strani
www.endecocide.org
 odjava