Съобщение от Европейската Гражданска Инициатива Да спрем Екоцида
Ако не виждате този мейл
Вижте го във вашия браузър.
End Ecocide in Europe

Фукушима- опасност от световен екоцид

3 години след бедствието във Фукушима замърсяването на водата е огромен проблем, който все още не е решен. След аварията през март 2011г. високо реактивната вода е държана в танкове, като ежедневно изтичат около 400 кубични метра вода в Тихия океан. Миналият aвгуст 300 тона от непречистена радиоактивна вода изтекоха в Тихия океан. 3а да решат проблема, японските власти стигнаха до радикално решение: да изпускат замърсената вода в океана по “контролирано освобождаване”, което ще започне през май тази година.

Какво точно значи “контролирано освобождаване”? Процесът на филтриране ще премахне радиоактивните елементи от водата. Въпреки това, има няколко съмнителни процеса при филтрацията. В световен мащаб не е открит процес, който да филтрира изключително опасния стронций, който ще бъде освободен в океана.

Преобладава лошото управление и липсата на прозрачност. Тепко едва сега потвърждава откритията от миналия септември: нива от 5,000,000 бекерела стронций на литър в измерената само на 25 метра от океана линия; законовия лимит за освобождаване на стронций 90 в океана е 30 бекерела на литър. . Tова е повече от 166,000 пъти над законовия лимит!

Шуничи Танака, председател на Японския Ядрен Регулатор, казва “ Трябва да направим избор като сравним всички рискове .” Така мислим и ние, трябва да се спре този екоцид и да не се освобождава радиоактивна вода в океана. Подпишете петицията за спиране на екоцида тук www.endecocide.org

18ти Конгрес на Международната Асоциация на Демократичните Адвокати

Нашите герои в правото Приска, Валери и Емили, предадоха доклад до този международно известен Конгрес, в който обясняват много ясно защо международен закон за екоцида е следваща необходима стъпка в международното право.

Прочетете малка част част от резюмето:
"Здравословната околна среда е не само от ключово значение за осигуряването на правото на живот - най-фундаменталното от човешките права, но също така се схваща все повече като човешко право само по себе си. Здравословната околна среда, която е в действителност цялата земна екосистема, е застрашена от нарастващото изчерпване на ресурси, загуба на биологично разнообразие и климатични промени. Опасната индустриална активност е отговорна за голяма част от това - но често корпорациите и частните лица, които извършват щетите и разрушенията, остават ненаказани. В продължение на 40 години са били дискутирани различни дефиниции на “екоцид”, с които законно да се спре това унищожение на природата чрез наказателна отговорност за всички лица на отговорни позиции. Тази статия представя предложената дефиниция за престъплението екоцид, изследва неговата история и го свързва с текущите развития в законодателството, които признават човешкото право на здравословна околна среда, но също така и правата на природата, на бъдещите поколения и коренното население. Заключението е, че законът за предотвратяване на екоцид, както и наднационалния съд, който да го приложи, са необходими за гарантирането на тези права."

Целият доклад можете да прочетете тук: http://www.endecocide.org/wp-content/uploads/04/14/iadlcongress.pdf както и с cтатията, която Приска написа за нашия блог относно конференцията.

Конгрес за правата на природата в Париж

Бяхме поканени да дебатираме за правата на природата на конференция на 9-ти април в Париж, след като все повече и повече правителства, граждански сдружения и неправителствени организации подкрепят проекти за деклариране на права или правен статут на природата.

Нашият говорител Валери представи целта ни - даване на пълни права на природата! Природата няма права, но ние смятаме, че тя трябва да има същите права за благосъстояние и че те трябва да се уважават, както и при хората, тъй като нарушенията срещу природата имат пряк ефект върху човешкото право на живот и чиста околна среда. Имахме възможността да споделим общите си възгледи Луис Еспиноза Салас, Първи съветник на постоянното представителство на Еквадор при ООН в Женева, който представи като пример от правната практика въведеното в конституцията на Еквадор право на природата на благосъстояние.

Надяваме се, че Еквадор ще е първата държава, която ще поиска поправка в Римския статут на Международния наказателен съд, за включване на престъплението Екоцид. Това би била първата стъпка за постигане на целите на Брюкселската харта, призоваваща за създаването на Международен наказателен съд за околна среда и здраве.

“Да спрем Екоцида” събира подписи от цялата планета!

В отговор на чести коментари разширихме обхвата на хората, които могат да подпишат нашата петиция - сега той включва всички хора на тази планета! Независимо дали сте от Съединените щати, Австралия, Китай, Япония, Южна Африка, Бразилия, Египет… ние всички сме заедно в борбата да се сложи край на екоцида и вашият подпис ще се зачете едновременно за петицията към Европейския парламент КАКТО и за Брюкселската харта, която ще се представи на Бан Ки-Мун през септември тази година!

Вече виждаме скоростен ръст в подписите от САЩ, но за да впечатлим Генералния Секретар на Обединените Нации, трябва да съберем колкото се може повече подписи.

ЗАТОВА, МОЛИМ ДА НИ ПОМОГНЕТЕ ДА ДОСТИГНЕМ МИЛИОН и РАЗПРОСТРАНЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА, поканете вашите приятели и колеги да подпишат и да споделят. ВРЕМЕТО Е СЕГА! Подпишете на www.endecocide.org

Ако искате активно да се присъедините към нас и да помогнете в изграждането на по-добър свят - изпратете имейл на Лучия на lucia@endecocide.eu

Да спрем екоцида заедно! Всяка помощ е от значение!

Copyright © 2013, www.endecocide.org, All rights reserved.
Получавате този имейл, защото сте регистрирали
вашия интерес и подкрепа на www.endecocide.org
 отпишете се от тази листа