Съобщение от гражданската инициатива End Ecocide on Earth
Ако съдържанието не се показва добре,
вижте го в браузъра си or choose a different language.

2015 беше вълнуваща година за „Да спрем екоцида“

Изминалата година започна с обсъждане в Европейския парламент на петицията, внесена от "Да спрем екоцида" през февруари.

След нашата конференция в Брюксел, на която приключихме Европейската гражданска инициатива за да дадем старт на „Да спрем екоцида на Земята“, експертната ни група се посвети да изработи предложения за 17 поправки в Римския статут. Този текст е вече готов за предлагане за включване в документа по време Конференцията за преразглеждане на Статута през 2017, като остава само ръководител на някоя от подписалите го държави да внесе предложенията.

Поправките дефинират екоцида като “всяко действие или бездействие, което причинява значителни и дълготрайни щети на която и да е част или система от глобалното общо достояние, или което застрашава жизненоважните за сигурността на човечеството екосистемни услуги” и включват всички важни елементи: стриктна отговорност, лична отговорност на висшестоящи лица и на корпорации, предпазния принцип. Експертната група събра специалисти от различни области и полета на експертиза, за да намерят това консенсусно определение, работещо в международната правна рамка. Всичко, от което се нуждаем сега, е държавен глава на страна-членка на Римския статут да го внесе.

При все това фокус на годината, както и при много други природозащитни групи, беше Конференцията за климата в Париж.

COP21 в Париж

рез първия ден на Конференцията за климата нашата говорителка Валери Кабанес се срещна с Баан Ки-Мун на събитие, сред присъстващите на което бяха също Вождът Раони, Никола Хуло, Марион Котияр, Мери Робинсън, Ангун и много други. Валери връчи на Генералния секретар на ООН 17-те поправки за престъплението екоцид и го информира за действията ни по застъпничество пред държавите да подкрепят пред събранието на Международния наказателен съд нашето предложение.
През следващите дни тя връчи текста на поправките и на дипломати от някои тихоокеански държави и на влиятелни представители на гражданското общество от Ботсвана, Уганда, Намибия, Южна Африка, Конго, Боливия, Еквадор.

Нашето основно събитие по време на Конференцията за климата беше Международният трибунал за Правата на природата, организиран заедно с Глобалния алианс за Правата на природата, NatureRights и Attac Франция.
Съдийският панел, съставен от международно признати юристи и активисти за планетарна справедливост, изслуша доказателства и обяви присъди по случаи както на екоцид, така и на нарушения на правата на природата, в продължение на два дни на 4-ти и 5-ти декември.

В това документално видео от трибунала се разглеждат 3 случая на нефтодобив в Нигерия и Еквадор и съответните им отсъждания за екоцид: http://justice5continents.net/fc/viewtopic.php?t=1107

Тук също ще намерите въздействащи кадри от Трибунала в Париж: https://www.youtube.com/watch?v=cXVrxNwGLuw

За деня преди трибунала, организирахме Конференция за Правата на природата и човешките права:
създаване на правни, икономически и социални решения за платерната криза.
Видеозаписът тук започва на френски език, но повечето изказвания са на английски от 42-рата минута нататък. Говорители са Кормак Кулинан, Саманта Новела, Наталия Грийни, Женевиев Азам, Алберто Акоста, Патрисия Гуалинга, Том Голдтуут, Шанън Бигс, Корин Лепаж, Kофи Догбеви, Мирей Делма-Марти, Емили Гаяр, Оспри Ориел Лаке, Ян Агила, Лорен Нейре, Роджър Кокс, Mари-Одил Бертела, Валери Кабанес, Mари Тусен и Вандана Шива.

Интересни анализи на общата ни работа могат да се прочетат и на английски или на френски език.

Присъединихме се също и към Алианса на пазителите на Майката Земя, основан от водачи на коренни жители от Амазонските гори начело с Вожда Раони. Помогнахме на представители на коренните жители от различни краища на света в написването на становище от 17 препоръки към световните лидери, което да им се даде по време на Конференцията за климата, и то беше официално връчено на Президента на Франция на 2-ри декември в Елисейския дворец.

Можете да гледате обобщение на нашата конференция по време на събитията на Алианса, под името От етноцид към екоцид (на френски) и запис от наше участие във френско телевизионно предаване.

Участвахме също и в съпътстващо събитие, организирано от Planete Amazone на 10-ти декември в le Bourget с участието на Вожда Раони, както и Пол Уотсън от Sea Shepherd, с цел да се огласи текущото състояние на горите и океаните. Там защитавахме тезата за нуждата от признаване на екоцида за престъпление.

В навечерието на Парижката конференция, нашата говорителка Валери Кабанес участва в написването на няколко книги: Stop Climate Crime ! (на френски език), How to Save Humanity на английски), и Des Droits pour la Nature (в момента налична единствено на френски).
По време на Конференцията за Климата (COP21), също представихме и това кратко видео, в което Вивиан Уестууд и съпруга й играят Адам и Ева: "Проблеми в Рая".

Идеята набира скорост: изминалата година беше белязана от историческо съдебно решение в Холандия, с коeто Върховният съд нарежда на правителството на намали емисиите на страната с 25% за срок от 5 години, за да опази човешките права на гражданите си. Горди сме, че сред водещите тази кампания са Роджър Кокс и Фемке Вийдекоп от нашия екип.

Също така, бяхме поканени да се присъединим към Ръководния комитет на предстоящия Tрибунал срещу Монсанто, насрочен за октомври 2016 в Хага с партньорството на Вандана Шива, Мари-Моник Робин, Оливие де Шутер, Корин Лепаж, Рони Къминс, Жил-Ерик Сералини. Трибуналът беше обявен на пресконференция по време на COP21.
Гледайте това 9-минутно обобщение на конференцията тук на нашия блог, където ще намерите също и преглед на медийното ни отразяване по време на COP21 : https://www.endecocide.org/press-conference-tribunal-against-monsanto/

Преди COP21, Боливия поиска създаването на "Международен съд за Климатична справедливост и Майката Земя", който да защитава целостта на Майката Земя и нейните права на регенерация. Еквадор посочи своята концепция за добър живот ‘Buen Vivir’ или ‘Sumak Kawsay’, “нова обществена парадигма, поставяща човешките същества и природата над капитала, базирана на принципа че икономическия растеж на планета с ограничени ресурси не може да е безграничен”.

Обнадеждени, очакваме през 2016 да продължим да работим за свят на справедливост, мир и добруване.

Ти можеш да си част от промяната!

Copyright © 2016, www.endecocide.org, All rights reserved.
Получихте това съобщение, защото сте заявили желанието си
да ни подкрепите на www.endecocide.eu
  unsubscribe from this list