Съобщение от гражданската инициатива
'Да спрем екоцида на Земята'
Писмото не се показва правилно?
Вижте го в браузъра си or choose a different language.

Новини от „Да спрем екоцида“

Честита нова година от „Да спрем екоцида на Земята“

Екипът на „Да спрем екоцида на Земята“ ви честити новата 2015 година! Благодарение на вашата подкрепа, отминалата 2014 бе доста вълнуваща, като през нея разширихме нашето движение:

- кампанията ни стана глобална и променихме името си;
- свързахме се с много други инициативи, организации и основни фигури в устойчивата икономика и международното право и политика;
- петицията, която започнахме като Европейска Гражднска Инициатива, продължи да събира подкрепа и предстои да я внесем в Комисията по петиции на ЕП в края на февруари;
- Проведохме конференция в Брюксел на която обсъдихме концепцията за екоцид и начините да се въведе на държавно, европейско и международно ниво;
- Издадохме брошура представяща нашата дейност и идеи;
- Събрахме заедно различни експерти, работещи по тези въпроси, и ги свързахме с гражданското общество;
И още много много неща....

С поглед в бъдещето и увереност да продължим работата си, да се разширим и взаимодействаме с колкото се може повече съмишленици – лидери, организации, и граждани от цял свят – за да създадем нужните условия да се утвърди закон срещу Екоцида и да предпазим своя Дом. Новогодишните пожелания обикновено са за идната една година, но ние искаме да представим нова перспектива, в синхрон с нашите дългосрочни действия и цели, затова: да пожелаем на всички нас приятен път към бъдещото устойчиво общество на устойчива планета. Щастливи нови години!!!!

Внасяне на петицията ни в Европейския парламент

На 26 февруари 2015г. петицията на „Да спрем екоцида в Европа“ ще се обсъди в Европейския парламент. По този начин нито един глас от Европейската гражданска инициатива няма да бъде изгубен. През същия ден ЕП ще дискутира как да се подобри процедурата за Европейски граждански инициативи – което е една добра възможност да изискаме по-добро включване на гражданите в управлението и да кажем на политическите лидери какво трябва да се направи. Петицията ни е подписана от над 175 000 граждани на Европа и от света до момента – помогнете ни да достигнем 200 000, като предложите на семейството и приятелите си да я подпишат тук !

Екоцидът представен в Европейското бюро за околна среда

На 1 декември 2014г. инициаторът на Европейската гражданска инициатива, Приска, представи движението End Ecocide по време на 40-тия юбилей на Европейското бюро по околна среда, организация, обединяваща граждански природозащитни организации от цяла Европа. Всички лектори там бяха събрани от едно – застъпничество за необходимата промяна на системата – макар, както изглежда, новото управление на Европа да е направило крачка назад вместо така нужния ни лъвски скок напред. Именно затова е още по-важно да покажем нашите убеждения – като петицията на „Да спрем екоцида“ е един начин да го направим. Прочетете цялата статия на Приска тук

Да променим системата, а не климата!

Докато световните лидери се събираха да преговарят действията си за климата на COP 20 в Лима, Перу от 1 до 11 декември, хиляди граждански активисти завзеха улиците на Лима в „Марш в защита на Майката Земя“. Маршът беше част от Среща на върха на народите — самоорганизирана алтернатива на срещата на върха на ООН, случваща се едновременно с нея в Перуанската столица. Плакатите на шестващите отправяха послания като „Оставете петрола под земята“, „Справедливост за климата веднага“ и „Не давайте на големия бизнес да управлява света“.

В подкрепа на Срещата на върха на народите „Да спрем екоцида на Земята“ организира събитие в Париж на 6-ти декември. Поканихме наши НПО партньори (Amazon Watch, Planete Amazone, NatureRights, Envol Vert) да презентират случаи на екоцид и нарушаване на човешките права в Амазония, причинени от индустриална дейност като мини, мега-язовири, добив на нефт и нефтено замърсяване, интензивно земеделие и животновъдство, изсичане на гори, изземване на земя... Всяка организация след това разясни кампаниите си и представи публично своите предложения за решения на проблемите. Това събитие бе начин да разпространим своя глобален призив за международна справедливост за Земята и да насочим внимание към случаите, представени същия ден на Международния трибунал за правата на природата в Лима

На 13 декември, поставени пред катастрофален за местните общности изход от срещата, много от присъстващите на COP20 групи за климатична справедливост излязоха с общо изявление в отговор на договорките на държавите, поставящо собствен план. Прочетете изявлението в нашия блог

„Да спрем екоцида“ на OSI Geneva Forum

В централата на ООН в Женева в средата на декември се проведе форумът на OSI, на който Томас част от нашия Австрийски екип, държа реч за идеята ни за спиране на екоцида пред множество изтъкнати еко-активисти и посланици към ООН от държави като Еквадор, Австрия, Франция, Германия, Афганистан и др. Заедно с екипа на бъдещата Европейска гражданска инициатива „Права на Земята“ обрисувахме необходимостта от промяна на мисленето в икономиката и обществото в близките години. Прочетете повече за конференцията и вижте видеозаписи от всички речи тук.

Използваме тази възможност а ви напомним, че работата ни се върши изцяло от доброволци и макар много постижения да са възможни без финансови ресурси, се налага да правим някои разходи. Например разходи за конференцията като амтериали, пътни, застраховки, храна, наем на зали... Ако желаете да подкрепите каузата ни и финансово, ще сме много признателни! Вашият принос е от огромно значение!

Подробности за начина на дарение тук

Пътешествието от хиляди стъпки започна с една-единствена крачка (от Елена Николовска)

“Пътешествието от хиляди стъпки започва с една-единствена крачка.” - Лао Дзъ

Осъзнавам колко е клиширано да използвам този цитат, но именно с него започна всичко. И точно по този начин се чувствам и в момента, като да съм извървяла хиляди стъпки. Когато ме поканиха да напиша статия за пътешествието ми към природозащитния активизъм, първото нещо в ума ми беше „това бе дълъг и труден път“. Но после, мислейки за всичко научено през това време, за прекрасните хора, които срещнах и за другите, които може би съм вдъхновила – тогава всичко това запона да изглежда толкова лесно. И ако мога да избирам дали да направя всичко отначало – определено бих! (Прочетете цялата статия на Елена тук)

Екоцид в Израел

На 3-ти декември 2014, само преди около месец, 5 милиона литра суров петрол изтече в южната част на пустинята Негев. Течът е от стар петролопровод, пренасящ петрола от средиземноморието до Червено море. Съседният резерват Еврона е сериозно замърсен. Израелското Министерство на околната среда оценява бедствието като едно от най-лошите, случвали се в страната.

Не за първи път се случва теч за компанията, стопанисваща петролопровода - EAPC. Според „Израелски съюз за природозащита“, за последните 6 години има поне 6 теча и няма никаква промяна. Този път има изтичане от нова тръба, строяща се като част от новото летище на най-южния израелски град Ейлат. Засегната площ е около 1000 хектара, от които 130 хектара са покрити с нефтени петна. Десетки жители на Йордания са евакуирани в болница поради дихателни нарушения от нефтените изпарения. Силно застрашени са и елени и грабливи птици от резервата. Допълнителен риск, с оглед близостта с Червено море, е петролът да достигне морето при валежи в региона. Междувременно разливът се изпомпва колкото е възможно, при все че процесът на възстановяване би отнел години. Започнато е и правно разследване от израелската „Зелена полиция“. За повече информация вижте тук.


 
Да спрем екоцида заедно! Всяка ръка помага!

Copyright © 2014, www.endecocide.org,
Всички права запазени
Получавате това електронно писмо, тъй като сте проявили интерес,
подкрепяйки ни на www.endecocide.eu
 отпишете се от този списък